Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

Pehelykönnyű burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg BL-80 vagy KBL-100 liszt,
  • 25 dkg vaj vagy 15 dkg zsír (én most libazsírral készítettem),
  • 3 db közepes burgonya héjában megfőzve, pucolva és áttörve,
  • 0,5-1 dl langyos tej,
  • 2 dkg friss élesztő elmorzsolva,
  • 1 tojássárgája,
  • 1 csapott ek. erdélyi só,
  • fél csapott tk. barna nádcukor.

A tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej

A tészta hozzávalóit kidagasztom kézzel vagy géppel (nem kell felfuttatni az élesztőt). Lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapjunk. Ha kell, tegyél még hozzá lisztet vagy pici tejet.

Kelesztőtálban hagyom a duplájára kelni.

Ha megkelt a tészta kinyújtom, félbe hajtom, aztán mindkét oldalról felhajtom középre. Ismét kinyújtom tetszőleges vastagságra. (Én most egy picit túl vékonyra nyújtottam a tésztát, mert Hanna későn szólt, hogy nagy pogácsákat szeretne a szokásos kisebbek helyett. :-)))

A tetejét késsel bekockázom és kiszaggatom. Sütőpapírral kibélelt tepsire teszem és hagyom még kelni 10-20 percet.

A sütőt légkeverésen 180 fokra előmelegítem.

Mielőtt beteszem a pogácsákat a sütőbe lekenem a tojássárgája és a tej keverékével.

Kb. 15-20 percig sütöm, majd rácson hűtöm ki.