Foszlós csíkos kalács

Az alaprecept Limara húsvéti kalácsa, amit már többször megsütöttem. Nagyon szeretem ezt a receptet, így egy picit megvariálva csíkos formát öltve került az asztalra.

Hozzávalók:
- 50 dkg BL-80 vagy KBL-100 liszt,
- 50-60 g barna nádcukor,
- 2 dl 30%-os habtejszín,
- 1 dl víz (a tejszínes doboz kilögybölve),
- 1 egész tojás és 1 tojás sárgája,
- 1 mk só,
- 2 dkg friss élesztő,
- ízlés szerint 20-22%-os Holland kakaópor.

- egy egész tojás a tészta lekenéséhez

Kézzel vagy géppel dagasszuk ki a hozzávalókat. Az élesztőt nem kell felfuttatni, elég csak elmorzsolni a hozzávalókban.

Mikor nagyjából összeáll a tészta, akkor kettévesszük (a fehéren maradt rész maradhat egy picit nagyobb). A fehéren maradó darabot tovább dagasztjuk, a másik feléhez pedig Holland kakaóport keverünk, amelyet előtte egy kis meleg vízzel elkevertünk. A kakaópor mennyisége ízlés kérdése, én szeretem, ha jó kakaós és sötét színű a kakaós rész.

Dagasztás közben ha kell, adjunk még a tésztához vizet vagy lisztet. Mindkét tésztának simának, rugalmasnak, fényes felületűnek kell lennie.

A tésztagombócokat kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Ha megkelt, téglalap alakú, sütőforma szélességűre nyújtom a világos tésztát. A kakaós tésztából is ekkora téglalapot nyújtok, majd ráfektetem a fehér lapra. Az egészet feltekerem és beleteszem a sütőformába, amit előtte kibéleltem sütőpapírral. Ha ügyesek voltunk, akkor olyan széles lesz a tésztatekercs, mint a forma :-))))

A sütőformába került tésztát azonnal megkenjük egy egész felvert tojással, így nem kell letakarnunk konyharuhával és nem is fog kiszáradni. A formában ismét kelni hagyjuk.

Ha megkelt, újból lekenjük a felvert egész tojással, majd előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük és kb. 40 percig sütjük . Félidőben nézzünk rá, ha nagyon pirulna a teteje, tegyünk rá alufóliát.

Amikor megsült, egy picit hagyjuk kihülni a formában, majd óvatosan szedjük ki és rácson hagyjuk kihülni.

Jó étvágyat hozzá!