Kenyér alapreceptem

Sziasztok!

Első blogbejegyzésünkben a kedvenc kenyér alapreceptünket osztom meg veletek.

Hozzávalók:

  • kb. 310-315 folyadék (joghurt, víz, esetleg paradicsomlé)
  • 1-2 ek hidegen sajtolt olaj (variálható),
  • 50 dkg KBL-120 Király búza liszt átszitálva,
  • 1,5 dkg élesztő elmorzsolva,
  • 1 ek Erdélyi só,
  • csapott tk barna nádcukor

A hozzávalókat összegyúrom (az élesztőt nem kell felfuttatni), kidagasztom a tésztát és hagyom, hogy duplájára keljen.

Amennyiben kenyérsütővel dagasztod a tésztát, úgy a kenyérsütő üstjébe teszed a hozzávalókat: alulra a folyadékok, rá a liszt, a liszt egyik oldalára a só, a másikra a cukor, középre az elmorzsolt élesztő. A gép dagasztja, majd vagy a kikapcsolt gépben vagy kelesztő tálban hagyom duplájára kelni.

Mikor megkelt, átgyúrom, formázom és sütőpapírra teszem. Konyharuhával vagy a kelesztőtállal takard le és ismét hagyd kelni. A végefelé vágd be pengével, ahogyan szeretnéd, keresztbe többször vagy hosszába stb.

Nekem egy 8 literes kacsasütő jénaim van, abban sütöm a kenyeret. Ez a sütőben úgy „működik”, mint egy kis kemence.

Ha megkelt a tészta (a vége felé, mert sok idő, míg a sütő bemelegszik, túlkelhet a tészta) a hideg sütőbe teszem a jénait a tetővel együtt, majd bekapcsolom a sütőt 220 fokra.
Ha bemelegedett a sütő, átemelem a kenyeret sütőpapírral együtt a jénaiba (vigyázz, el ne szakadjon a papír!), megspriccelem párszor vízzel és ráteszem a jénai tetejét. Mehet a sütőbe. Utána a spriccelőt a hűtőbe teszem.

10 percig 220 fokon sütöm, majd leveszem 200 fokra és 20 percig sütöm, ezután leveszem a jénai tetejét és fakanállal kitámasztott sütőben még 4- 5 percig sütöm.

Amikor kiveszem a sütőből rácsra teszem és azonnal megspriccelem a hideg!!!! vízzel.

Akinek nincs jénaija, az természetesen más fedeles edényben is sütheti, pl. Pataki tálban vagy sima tepsiben tető nélkül, ekkor alacsonyabb hőfokon kell sütni (200, majd 180 fok).

Természetesen lehet variálni a liszteket. Ha maglisztet teszel bele (lenmagliszt, mákliszt, szezámmagliszt, tökmagliszt), akkor 500 gramm liszthez kb. 1-2 evőkanállal tegyél. Tehetsz bele rozslisztet és teljes kiőrlésű királybúza lisztet is.

Az olajakat is változtatni szoktam. Ha lenmag lisztet is teszek a tésztába, akkor lenmag olajat öntök bele, ha máklisztet, akkor mákolajat....

Mehetnek bele magocskák is(lenmag, szezámmag, tökmag), aszalt paradicsom vagy aszalt gyümölcsök, pirított hagyma stb. 

Ha víz vagy joghurt helyett paradicsomlevet öntesz folyadéknak, akkor a lisztbe bazsalikomot, borsot és oregánót szórj, így isteni mediterrán kenyeret készíthetsz.

Remélem kipróbálod, egészségedre!

Sok sikert a sütéshez! Ha kérdésed van, hívj bátran. :-)

Szép napot:
Szegvári Móni
+36 20 516 61 44