Török kenyér

Hozzávalók:
 

  • 2,5 dl víz
  • 0,5 dl tejszín
  • 0,5 dl olaj
  • 50 dkg KBL-100 Királybúza liszt
  • 2 csapott tk. só
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 tk. nádcukor
  • 1 egész tojás a tetejét megkenni
  • szezámmag díszítésnek

Kenyérsütő gép üstjébe teszem a hozzávalókat, alulra a folyékonyakat, rá a liszt. A liszt egyik oldalára a cukrot, a másikra a sót teszem, középre pedig az élesztőt morzsolom. A géppel bedagasztom a tésztát-természetesen kézzel is lehet. A kikapcsolt gépben duplájára kelesztem.

Ha megkelt cipót formázok belőle és sütőpapírral bélelt tepsire teszem. Letakarom egy kelesztőtállal és duplájára kelesztem.

A sütőt 200 fokra előmelegítem. Ha megkelt a tészta, az olajos ujjammal jól benyomkodom a tésztát a képen látható módon, előbb körben, aztán keresztben. Lekenem egy felvert egész tojással, megszórom szezámmaggal és a sütőbe teszem. Kb. 25-30 percig sütöm. Rácson hagyom kihülni.

Jó étvágyat!