200 ml
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a máriatövist a 2013-as év gyógynövényévé választotta.
A hideg időszakban gyártott máriatövismag-olaj hidegben bekocsonyásodhat, ezért ilyenkor inkább ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, hogy könnyebb legyen kiönteni. A minőséget ez a kocsonyásodás nem befolyásolja.
Ajánlott fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap.
A máriatövismag jellemzői, hatásai:
• Magjának főbb hatóanyagai: szilimarin nevű flavolignán keverék, flavonoidok, szterolok.
• Főbb hatásai: májkárosító anyagok hatását kivédő, májvédő és a májsejtek újraképződését elősegítő.
• Felhasználás: a termést túlzott mértékű italfogyasztás, vegyszerek, gyógyszer- és galócamérgezésben, heveny és akut májgyulladás, ill. májzsugorodás kezelésére alkalmas készítményekben.
Forrás: Babulka Péter:
Ismerjük fel a termesztett gyógy- és fűszernövényeket!
Máriatövismag-olaj
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya a máriatövist a 2013-as év gyógynövényévé választotta.
„Ez a növény annak köszönheti nevét, hogy levelein tipikus fehér mintázat fi gyelhető meg, amely a hagyomány szerint Szűz Mária teje. A máriatövis
magjait mindenekelőtt az epeelválasztás fokozására és a máj méregtelenítésére vagy erősítésére használják fel, de lázcsillapító és étvágygerjesztő gyógyszerként is alkalmazzák.”
Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény