250 g
2*125 g hántolt konyhakész köles főzőtasakban.
Köretnek, kásának, levesbe, szemdvicskrémbe, salátába.
A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik.
A Föld népességének harmada alapélelmiszereként használja. A magyarság táplálkozásában központi helyét a kukorica elterjedéséig őrizte meg, de kiszorulásához hozzájárult a búza kenyér.
Élettani hatások
Ez az egyetlenegy gabona az összes közül, ami lúgosítja a szervezetet, és sokkal jobban átveszi az ízeket - fűszer, cukor - mivel lassabban tesszük hozzá a folyadékot. A köles magas metionincisztin-cisztein tartalma elősegíti a máj regenerációját.
Az ásványianyag-tartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva magas. Jelentős ezek közül a foszfor-, kalcium-, magnézium-, szilicium- és a vastartalma. Az ezek felszívódását elősegítő összetevőket is ideális mennyiségben tartalmazza.
Napi 100 g köles fogyasztása a vasszükséglet közel 50%-át fedezi. A köles képes salakanyagként kiválasztani a pangó ásványi anyagokat a szervezetből úgy, hogy közben a szervezet ásványi anyag veszteségét kiegyenlíti.
Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk.
A kovasav a fluorral együtt gondoskodik az erős és szép fogzománcért.
A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett 7 aminosavat tartalmaz és lúgos kémhatású, tehát a szervezetet nem "savasítja" el.
Kimagasló szerepet tölthet(ne) be a candida-betegek étrendjében, lúgos kémhatás miatt a gombák elszaporodását nem segíti elő. A kölesliszt sikérmentes, nem tud megkelni. Másik, sikérben gazdag liszttel keverve viszont jól együtt tud dolgozni és akár kenyér is süthető belőle.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják, mert gluténmentes is.
Felhasználási javaslat:
Köretnek, kásának, levesbe, szemdvicskrémbe, salátába.
Ajánlott fűszerek:
Bazslikom, gyömbér, koriander, majoránna.
Elkészítési javaslat 1 tasakra:
1,5 liter vízben fedő alatt kezdje főzni. Adjon hozzá 1 kávéskanál sót.
Főzés közben többször mozgassa meg. Forrás után 16 perccel vegye ki.
A tasakot vágja fel és a megfőtt kölest tálalja.
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.
Származási hely: Magyarország
Összetevők: hántolt köles