250 g
2*125 g konyhakész bulgur búzatöret főzőtasakban.
Köretnek, levesbe, salátába.
Magyarországon a törökök tették ismerté és mi így is ismerjük: török-búza.
Mivel már elő van főzve így elég csak forró vízbe tenni 22-24 percre és zöldséggel, hússal, aszalt gyümölccsel lehet tálalni. Nagyon ízletes finom, rizs helyett köretként sós és édes változatban is nagyon ízletes. A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban.
Élettani hatások
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
A bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Kismamáknak a folsav tartalma miatt ajánlott.
A bulgur rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva. (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
Székrekedés, enyhe emésztés esetén különösen ajánlott, természetesen bőséges folyadékfogyasztás mellett. A többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokhoz jutsz hozzá a fogyasztásával, így támogatja a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszer megfelelő működésében is hasznos táplálék. Különösen magas az E-vitamin tartalma.
Elkészítési útmutató
1,5 liter vizet forraljon fel. Adjon hozzá 1 kávéskanál sót.
A főzőtasakot tegye a tűzről levett forró vízbe 22-24 percre. A terméket lepje el a víz.
Csepegtesse le a vizet, majd a tasakot vágja fel, és tálalja a bulgurt.
Felhasználási javaslat:
Köretnek, levesbe, salátába
Ajánlott fűszerek:
Menta, petrezselyem, csillagánizs, chilli
Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.
Származási hely: Törökország
Összetevők: bulgur