Életfa Élelem hántolt konyhakész hajdina főzőtasakban

Életfa Élelem hántolt konyhakész hajdina főzőtasakban thumb
  • Ár : 400 Ft
    Egységár: 1.6 Ft / g

Mennyiség


250 g
2*125 g hántolt konyhakész hajdina főzőtasakban.
Köretnek, kásának, levesbe, müzlibe.


Az ősi származási hely lakói a pohánkát (nálunk Észak-Magyarországon és Erdély területén ezen a néven ismerik) már az időszámítás előtti évszázadokban termesztették és fogyasztották.

Íze illata jellegzetes erős dióra emlékeztető. A gluténmentes táplálkozás szerves része. 

Őseink télen fogyasztották, mert "meleget ad".

Élettani hatások

Kedvező összetétele alapján a hajdina a fogyasztása nagyon ajánlatos gyermekeknek, serdülőknek, időseknek és betegeknek.

Kiváló tulajdonsága, hogy még azok is fogyaszthatják, akik más gabonafajtákra érzékenyek, allergiásak, azok gliadin (sikér) tartalma miatt.

Hajdina termése és lisztje különösen sok keményítőt (56-77%) tartalmaz, élelmirost-tartalma is kiemelkedően magas (25,7 gr/100 gr).

Emellett a B-vitamin csoport majdnem minden tagját tartalmazza (B1, B2,B6, B 12).

Magas az ásványi anyag tartalma: a vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink. Zsírsavtartalmának kereken 70%-a telítetlen, így könnyen emészthető.

Akinek érzékeny az emésztőrendszere, annak a hajdina igen hasznos. A hajdina gluténmentes, diétázóknak liszt érzékenyeknek ajánlott.

Fehérje minőségében jobb, minta a búzáé, mert 100 gr fehérjében 5,8 gr lizin van, míg a búzában csak 2-3 gr. 130 gr fehérjét, 649 gr keményítőt, 30 gr zsírt, 35 gr szerves sót, 26 gr rostot tartalmaz kilógrammonként.

A hajdina csak takarékosan és bő zöldséggel fogyasztható, hogy túl ne fűtse a szervezetet, pl. répával, retekkel, zellerrel, káposztával, hagymával. "Téli gabonaként" szerepel, mivel a "legmelegebb energiával rendelkezik", s így a "hideg betegségek" gyógyítására szolgál: a hólyag, a vese, a reuma, a meghűlések, felfázások, fülbetegségek, stb.

Kisebb mennyiségben nyáron is fogyasztható, sok salátával, friss zöldségekkel, nyers kukoricával, de tulajdonképpen minden zöldségféle passzol hozzá.

Felhasználási javaslat:
Köretnek, kásának, levesbe, müzlibe.

Ajánlott fűszerek:
Bazslikom, majoránna, kaukkfű, vöröshagyma.

Elkészítési javaslat 1 tasakra:
Forró vízben szűrőben mossa át, majd 1,3 liter vízben kezdje főzni. Adjon hozzá 1 kávéskanál sót.
Főzés közben többször mozgassa meg. Forrás után 18 perccel vegye ki.
A tasakot vágja fel és a megfőtt hajdinát tálalja.

Tárolás: Száraz, hűvös helyen tartandó.

Származási hely: Lengyelország

Összetevők: hántolt hajdina