Bajor kifli

Hozzávalók 10-12 db kiflihez
 

  • 50 dkg KBL-100 Királybúza liszt,
  • kb. 315 ml tej vagy langyos víz vagy a kettő keveréke,
  • 3 evőkanál hidegen sajtolt olaj,
  • 1 csapott ek. erdélyi étkezési só,
  • 2 kávéskanál barna nádcukor,
  • 2 dkg friss élesztő.

A kifli kifőzéséhez:
 

  • 5 dkg szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál só

Kézzel vagy géppel kidagasztom a hozzávalókat. Jól kidolgozott, ruhalmas, nem túl kemény tésztát kell kapjunk.

Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd attól függően mekkora kifliket szeretnénk, 10-12 részre osztjuk a tésztát, meggömbölyítjük és 10 percig állni hagyjuk, majd kifliket formázunk belőlük.

Az 1 liter vizet felforraljuk a szódabikarbónával és a sóval. Gyöngyöző vízbe tesszük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és kb. fél-fél percig főzzük mindkét oldalukat.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Vigyázzunk, mert a letett kifliket később már nem lehet elmozdítani a helyükről. Még most vizesen megszórhatjuk a kifliket durvaszemű sóval vagy magokkal.

Éles késsel bevágjuk a kifliket és még 25-30 percig pihentetjük őket. Ezután 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük a kifliket.

A még forró kifliket lekenhetjük tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek. (Én most nem kentem le.)